Момчиловци

Момчиловци, 19.3.2016 г.

Тодоровден на едно от най-красивите български местенца – Момчиловци. Едно преживяване, за което много хора си мечтаят. Е, на нас ни се случи! И то с Пътуващото читалище 🙂

От ранни зори на площада цари весела суматоха. Бързат организаторите, трябва да са готови с всичко за началото на празника. А той започва с парад на конете, после следва гонка, след това е майсторската езда… Всички организатори и повечето участници са облечени в народни носии. Не можете да си представите усещането да виждаш площада изпълнен с толкова цвят и красота!

Момчиловци

Тази година има ревю – парад на родопската красота. Аз съм убедена, че родопската женска носия е най-красива, че родопчанки са най-красивите българки. Още повече, че от местното читалище ми дадоха носия и сега преживявам един от най-щастливите си дни 🙂
А Пътуващото читалище не остава празно. Непрекъснато идват хора, любопитни да видят, да чуят, да пипнат… И излизат доволни от видяното, горди, че са българи, заредени с въодушевление и с мисъл как да запазят българското.

Момчиловци 2
На площада на Момчиловци се извива кръшно хоро. И всички бързаме да се хванем, да станем част от веселието, от българската общност. Българското знаме се развява гордо и всеки от нас е изпълнен с трепет. Колко е хубаво, че сме българи!

Момчиловци 3

Но колкото и да е хубав празникът, идва и неговият край. Време е отново да пътуваме. До довечера трябва да сме в М……. до Пловдив. Там също ни очакват с нетърпение.

Вашият коментар